Συσπείρωση

Συνάντηση ΣΕΤΑΠ με τον κ. Κουρουμπλή για τη μετάταξη στο δημόσιο

10/10/2016

 

Την περασμένη Τρίτη 4/10/2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΤΑΠ με τον κ. Κουρουμπλή, υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για τη μετάταξη στο δημόσιο των εργαζομένων, που σήμερα εργάζονται στην Πειραιώς και προέρχονται από την ΑΤΕ όπου είχαν προσληφθεί με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Τα θέματα που τέθηκαν στον Υπουργό και οι απαντήσεις που πήραμε είναι τα ακόλουθα:
·        Νομοθετική ρύθμιση ώστε να δίνεται η δυνατότητα μετάταξης στο δημόσιο των προσληφθέντων στην ΑΤΕ με διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και απολυθέντων στο 2012:
Ο Υπουργός απάντησε ότι, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η Κυβέρνηση βρίσκει δίκαιο το αίτημά μας και θέλει να το ικανοποιήσει, θα προκληθεί δυσαρέσκεια στην κοινωνία, γιατί θα προσληφθούν στο δημόσιο πολίτες που έχουν ήδη εργασία και θα αποκλειστεί ίσος αριθμός ανέργων από αυτές τις θέσεις. Σε μια εποχή που οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο είναι δύσκολο να σας απαντήσω θετικά και παράλληλα να βρίσκομαι κοντά στην πραγματικότητα, απάντησε ο κ. υπουργός.
·        Για την μοριοδότηση σε μελλοντικούς διαγωνισμούς στο δημόσιο.
Μας είπε ότι αυτό το αίτημα το βρίσκει πιο λογικό και πιο πραγματοποιήσιμο.
·        Τέλος, για τους επιλαχόντες του διαγωνισμού του 1998, οι οποίοι έκαναν αίτηση για διορισμό και η αίτησή τους απορρίφθηκε.
Πιστεύει ότι οι επιλαχόντες του διαγωνισμού του 1998, οι οποίοι διορίστηκαν αργότερα με άλλους διαγωνισμούς στην ΑΤΕ, δικαιώθηκαν του διορισμού τους και άρα εξαντλήθηκε το δικαίωμά τους. Δεν μπορεί ένα δικαίωμα να είναι διαρκώς σε ισχύ!
Συνοψίζοντας, ο κ. Κουρουμπλής μας είπε ότι, δεν είναι αρνητικός με τα αιτήματά μας, αλλά θέλει να είναι κοντά στην πραγματικότητα. Τα ζητήματα που βάλαμε είναι πολιτικά και αφορούν την Κυβέρνηση και όχι μόνο κάποια Υπουργεία. Θα μεταφέρει τα αιτήματά μας στην Κυβέρνηση και θα μας ενημερώσει.
 
Τρίτη συνάντηση

Η συνάντηση του ΣΕΤΑΠ με τον κ. Κουρουπλή είναι η τρίτη συνάντηση του Συλλόγου από το 2012 μέχρι σήμερα με κυβερνητικούς παράγοντες για το θέμα της μετάταξης των πρώην εργαζομένων της ΑΤΕ στο δημόσιο. Η πρώτη (με προεδρείο ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) έγινε επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τον κ. Μητσοτάκη στη θέση του αρμόδιου υπουργού να απαξιώνει να συναντηθεί και να παραπέμπει το Σύλλογο σε υπηρεσιακούς διευθυντές όπου εισπράξαμε κατηγορηματική άρνηση. Η δεύτερη (με προεδρείο ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΕΣΑΚ) έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον κ. Κατρούγκαλο στη θέση του αρμόδιου υπουργού να αρνείται με τα ίδια επιχειρήματα του κ. Κουρουμπλή.  Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι έχει κατατεθεί τροπολογία για τη μοριοδότηση των συναδέλφων μας σε μελλοντικούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ στον Υπουργό κ. Βερναρδάκη.
Στην τελευταία μας συνάντηση, όπως και στις προηγούμενες, για άλλη μια φορά το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες, γιατί σε μια κοινωνία που πλήττεται από την κρίση και οι προσλήψεις στο δημόσιο σπανίζουν, καμιά κυβέρνηση δεν θέλει να ικανοποιήσει το αίτημα 1.900 εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, που θέλουν να γίνουν εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, όταν υπάρχουν 1,5 εκ. άνεργοι.
 
Μπούμερανγκ οι κορώνες της ΔΑΚΕ

Για το θέμα της μετάταξης στο δημόσιο οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ και ιδιαίτερα η ΔΑΚΕ άσκησαν, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δριμεία λαϊκίστικη κριτική στο προεδρείο (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΕΣΑΚ) ψευδολογώντας ασύστολα ότι η μετάταξη δεν προχωράει, γιατί οι παρατάξεις που το χειρίζονταν είτε δεν ήθελαν είτε ήταν ανίκανες.  Οι ίδιοι που μας κατηγορούσαν για ανικανότητα παλαιότερα, στην πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό, τοποθετήθηκαν με τρόπο που κάθε άλλο παρά αποφασιστικότητα και πυγμή έδειχναν. Συγκεκριμένα, η Γ. Γραμματέας του ΣΕΤΑΠ ανέφερε ότι «δεν γνωρίζουμε τι δυνατότητες υπάρχουν και τι απαγορεύσεις με τις μνημονιακές επιταγές για την ικανοποίηση του αιτήματός μας και θα θέλαμε να μας ενημερώσετε».
Στη πρόσφατη συνάντηση φάνηκε ότι η νομοθετική ρύθμιση μέσω πολιτικών επαφών δεν μπορεί να ευοδωθεί ούτε από το σημερινό προεδρείο, όπως δεν μπόρεσε να ευοδωθεί και από το προηγούμενο. Και η αιτία δεν είναι τα πρόσωπα που διοικούν τον ΣΕΤΑΠ, αλλά η πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία. 
Το μόνο που μένει είναι η δικαστική διεκδίκηση με πολύ μικρό ποσοστό πιθανότητας επιτυχούς έκβασης. Το προηγούμενο προεδρείο είχε δώσει εντολή στη νομική υπηρεσία να προχωρήσει στη σύνταξη αγωγών και είχε καλέσει τους συναδέλφους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Απομένει το σημερινό προεδρείο να προχωρήσει το δικαστικό αγώνα με όσους και όσες εκ των συναδέλφων/ισσών επιθυμούν.
Για τους συναδέλφους της  ΔΑΚΕ έχουμε απλά να πούμε ότι όταν οικοδομείς τη συνδικαλιστική σου παρέμβαση με ψέματα, σκάβεις το λάκκο για να πέσεις ο ίδιος μέσα. Και είμαστε ακόμη στην αρχή...