Συσπείρωση

Ο ΣΕΤΑΠ αποφασίζει για τη συνέχιση του αγώνα για τον Κανονισμό Εργασίας

14/12/2016

Τη Δευτέρα 5/12/2016 και την Τρίτη 6/12/2016 πραγματοποιήθηκαν το Γενικό και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΑΠ. Η Συσπείρωση ζήτησε, στο Προεδρείο που προηγήθηκε, τη  συζήτηση του Κανονισμού Εργασίας (βλέπε www.sysp.gr στις 29/11/2016), έχοντας πάντα ως γνώμονα ότι οι προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει από το προηγούμενο προεδρείο (Συσπείρωση – ΕΣΑΚ) πρέπει να συνεχιστούν.

Η απόφαση του Δ.Σ. της 6/12/2016  (την υποστήριξαν ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ)

1.    Να καλέσουμε όλα τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς και την ΟΤΟΕ για κοινή διεκδίκηση του Κανονισμού Εργασίας
2.    Να θέσουμε εκ νέου στη Διοίκηση της Τράπεζας την εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας
3.    Να ζητήσουμε ενημέρωση από την Επιθεώρηση Εργασίας για τις διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) που επιβλήθηκαν στην τράπεζα
4.    Να διεκδικήσουμε δικαστικά, ως ΣΕΤΑΠ, αλλά και ο κάθε συνάδελφος ατομικά, την ένταξή μας στον Κανονισμό Εργασίας
5.    Να οργανώσουμε Περιφερειακή Συνέλευση στην Αττική για ενημέρωση των συναδέλφων

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα

Και επειδή κάποιοι διεκδικούν την πατρότητα της ανάδειξης του θέματος της εφαρμογής του Κανονισμού Εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς, και προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία των ενεργειών του προηγούμενου προεδρείου και της σημαντικής απόφαση του ΣΕΠΕ, θα πούμε  λίγα λόγια για την ιστορία:

Α. Κάλεσμα όλων των σωματείων για τον Κανονισμό Εργασίας

Να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο προεδρείο (Συσπείρωση – ΕΣΑΚ) είχε καλέσει (11/3/2016) όλα τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς για τη διεκδίκηση του Κανονισμού Εργασίας. Σε αυτή την πρόσκληση ανταποκρίθηκαν μόνο οι Σύλλογοι της ΜΑ – ΘΡΑ και ο ΣΕΥΤΠΕ.

Β. Κάλεσμα στη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς

Σε συναντήσεις που είχαμε με τη Διοίκηση της Τράπεζας θέσαμε το θέμα της Εφαρμογής του Κανονισμού Εργασίας επανειλημμένως. Το αποτέλεσμα είναι αόριστες κουβέντες από τη Διοίκηση και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Γ. Προσφυγή στο Υπουργείο Εργασίας (ΣΕΠΕ)

Με τη συμβολή των νομικών μας, αφού διαπιστώσαμε την ύπαρξη του Κανονισμού Εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς που έχει ισχύ νόμου, κάναμε προσφυγή στο Υπουργείο Εργασίας για την ένταξη του προσωπικού σε αυτόν.

Δ. Η απόφαση του ΣΕΠΕ

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2016 εκδόθηκε και μας κοινοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου 2016 η απόφαση του ΣΕΠΕ, που υποχρέωνε την τράπεζα να εφαρμόσει τον Κανονισμό Εργασίας που έχει. Η απόφαση αυτή αποτελεί νίκη για όλους τους εργαζόμενους, και παράλληλα είναι καταπέλτης τόσο για την Τράπεζα που παρανομεί, όσο και για τον ΣΕΤΠ που ανέχθηκε το καθεστώς ανομίας όλα αυτά τα χρόνια.
Η εκτίμησή μας είναι ότι η Τράπεζα δεν είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣΕΠΕ και προτιμά να πληρώσει τα πρόστιμα που της επιβάλλονται και να συνεχίσει να παρανομεί.

Τι μένει να γίνει από εδώ και εμπρός

Ε. Προσφυγή στη δικαιοσύνη

Προσπαθώντας να απαντήσουμε στο ερώτημα «αφού έτσι έχουν τα πράγματα τι κάνουμε από εδώ και εμπρός;» εκτιμήσαμε ότι αφού, η Διοίκηση της Τράπεζας δεν έχει εκδώσει απόφαση για την ένταξή μας στο Κανονισμό Εργασίας, πρέπει να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, τόσο ο ΣΕΤΑΠ όσο και ο κάθε συνάδελφος ατομικά.

Γιατί ζητήσαμε τη συζήτηση του Κανονισμού Εργασίας από το Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ ;

Ο λόγος που ζητήσαμε την συζήτηση του Κανονισμού Εργασίας ήταν για να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα διεκδίκησής του.
Αφού λοιπόν, έχουν γίνει τα βήματα Α,Β,Γ,Δ αυτό που απομένει είναι το βήμα Ε, δηλαδή, η προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Η στάση των παρατάξεων ΔΗΣΥΕ - ΔΑΚΕ

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι για ακόμη μια φορά, η πλειοψηφία (ΔΗΣΥΕ –ΔΑΚΕ) προσήλθε στη συνεδρίαση χωρίς εισήγηση, χωρίς καμία προετοιμασία, με την κάθε παράταξη να φέρνει τη δική της πρόταση.

Η πλειοψηφία, όμως, ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ, θέλοντας να κερδίσει χρόνο, για να μην κάνει τίποτα τελικά, ενώ ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για τον Κανονισμό Εργασίας, ζήτησε να επαναλάβει τα βήματα Α,Β,Γ,Δ και αν δεν καρποφορήσουν να προβεί στο βήμα Ε.

Η Συσπείρωση

Επισημάναμε ότι παρόλο που τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει από το προηγούμενο προεδρείο, για διευκόλυνση λήψης απόφασης, συμφωνούμε με την επανάληψη των  πρώτων βημάτων, σε εύλογο χρονικό διάστημα (1 μήνας) και τελικά την υλοποίηση της προσφυγής στη δικαιοσύνη.

 Αυτοί ήταν άλλωστε (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) που την προηγούμενη τριετία μας κατηγορούσαν ότι είμαστε αποκομμένοι από τη Διοίκηση και από τους άλλους συλλόγους εξαιτίας τις διεκδικητικής μας στάσης και οι ίδιοι που τα είχαν καλά με όλους θα έφερναν καλύτερα αποτελέσματα. Οι συνάδελφοι τους έδωσαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν την υπόσχεσή τους. Περιμένουμε να τα δούμε τα καλύτερα αποτελέσματα που μας υποσχέθηκαν.

Για τα υπόλοιπα θέματα του Δ.Σ. και του Γ.Σ. θα επανέλθουμε με νέα ανακοίνωση.