Συσπείρωση

Το Γ.Σ. του ΣΕΤΑΠ για το νέο ενιαίο ομαδικό ασφαλιστήριο της Τράπεζας Πειραιώς

9/3/2017

Στις 10 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. και Γ.Σ. του ΣΕΤΑΠ με βασικό θέμα το νέο ενιαίο ομαδικό ασφαλιστήριο της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως είναι γνωστό, υπήρξε ως υποχρέωση από την προηγούμενη Επιχειρησιακή ΣΣΕ, που υπέγραψε ο ΣΕΤΠ (Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς) με την Τράπεζα Πειραιώς, η διαβούλευση μεταξύ των μερών για τη δημιουργία ενιαίου ομαδικού ιατροφαρμακευτικού ασφαλιστηρίου.

 Η Τράπεζα ονομάζει το ασφαλιστήριο μονομερή παροχή, και τροποποιεί προς το χειρότερο, τους όρους του.

Καταργεί τα επιμέρους ιδιωτικά ασφαλιστήρια που ήταν, στην πλειονότητά τους, πολύ καλύτερα.

Τόσο ο ΣΕΤΠ, όσο και η Τράπεζα, δεν ένιωσαν την ανάγκη να ζητήσουν τη γνώμη, τόσο των εργαζομένων όσο και των εκπροσώπων τους, που αποτελούν την πλειονότητα στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τελικά ο ΣΕΤΠ συμφωνεί με τις αλλαγές που του ζητά η Τράπεζα και παρουσιάζει ως επιτυχία την αύξηση του ετήσιου πλαφόν από 700€ σε 1.000€ για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και από 11.750€ σε 20.000€ για την νοσοκομειακή.

Δεν ομολογεί όμως ότι, για πρώτη φορά, το σύνολο των συναδέλφων χάνει χρήματα από την ύπαρξη του εκπιπτόμενου ποσού (100 € εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και 500 € νοσοκομειακή περίθαλψη).

Ο σκοπός της συνεδρίασης του Δ.Σ. και Γ.Σ. είναι η συζήτηση για το ομαδικό ασφαλιστήριο. Να εκτιμήσουμε την κατάσταση, αν είναι καλύτερη ή χειρότερη και τι κάνουμε.

Η άποψη της Συσπείρωσης

Εμείς, επισημάναμε ότι το Ασφαλιστήριο είναι, στα περισσότερα σημεία,  χειρότερο από το παλιό. Για τη μεγάλη πλειονότητα των συναδέλφων, το ετήσιο πλαφόν θα εμποδίσει να πάρουν χρήματα από το ασφαλιστήριο. Οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες όπως είναι η ΝΝ, γνωρίζουν ότι τα μεγάλα κόστη για την ασφαλιστική είναι στις μικρές καθημερινές δαπάνες (επισκέψεις σε γιατρούς, εξετάσεις, φάρμακα) και έτσι τα ψαλιδίζουν.

Εκφράσαμε την άποψη ότι η ευθύνη του αντιπροσωπευτικού ΣΕΤΠ για τον αποκλεισμό από τη διαβούλευση όλων των υπολοίπων είναι μεγάλη και αντίκειται στη συνήθη δημοκρατική πρακτική μεταξύ των σωματείων.

Αντιταχθήκαμε στη λογική της ενιαιοποίησης των όρων των ασφαλιστηρίων προς το χειρότερο.

Αμφισβητήσαμε την άποψη που θέλει το ασφαλιστήριο αδιαπραγμάτευτο και μονομερή παροχή της Τράπεζας.  Το ομαδικό ασφαλιστήριο είναι υποχρέωση και όχι παροχή της Τράπεζας και ξεκινά από την Επιχειρησιακή ΣΣΕ του 2001.

Ζητήσαμε :

Να απευθυνθούμε προς όλους τους συναδέλφους στην Τράπεζα Πειραιώς με μια επιστολή μας, όπου θα ξεσκεπάζουμε τον ρόλο που παίζει ο ΣΕΤΠ για τα συμφέροντά τους. Να δείξουμε ότι για άλλη μια φορά ο ΣΕΤΠ προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους να δεχτούν αδιαμαρτύρητα τις βλαπτικές, για αυτούς, αποφάσεις της διοίκησης.

Να καλέσουμε όλους τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς να οργανώσουμε τις ενέργειές μας. Να ζητήσουμε τη βοήθεια της ΟΤΟΕ.

Να επισημάνουμε την ύπαρξη σχεδίου απαξίωσης της περίθαλψης στη χώρα μας.
Εμείς, οι εργαζόμενοι της πρώην ΑΤΕ από τις πλήρεις παροχές του ΤΥΠΑΤΕ, καταλήξαμε σε προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης με μηδαμινές παροχές και υπό την αίρεση του εργοδότη.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επίκαιρη η πρόταση της Συσπείρωσης για την επαναλειτουργία του ΤΥΠΑΤΕ για όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς. Υπάρχουν τόσο οι εγκαταστάσεις, όσο και η τεχνογνωσία.

Πως τοποθετήθηκε η πλειοψηφία :

Η ΔΗΣΥΕ, σε αγαστή συνεργασία με τον ομογάλακτο ΣΕΤΠ* συμφώνησε ως προς το ενιαίο του ασφαλιστηρίου, ότι είναι μονομερής παροχή της τράπεζας και άρα δεν διαπραγματεύεται, διαφώνησε με τον αποκλεισμό μας από τη διαβούλευση.
Στο ίδιο πάνω κάτω κλίμα κινήθηκε και η ΔΑΚΕ.

Πριν από το Γ.Σ., ο ΣΕΤΑΠ έβγαλε μια ανακοίνωση όπου εκφράζει τους «έντονους προβληματισμούς του» γιατί το ασφαλιστήριο «δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων αλλά συνάμα τους επιβαρύνει με πρόσθετα κόστη» και παράλληλα διαμαρτύρεται γιατί δεν προσκλήθηκε στη διαβούλευση.
Μετά το Γ.Σ., ο ΣΕΤΑΠ έβγαλε μια άλλη ανακοίνωση που εξηγεί γιατί δεν παρέστησε σε πρόσκληση άλλου συλλόγου για κοινή δράση για το ασφαλιστήριο.**

Κατόπιν τούτου μηδέν…
 
 
 
 


 
 
 
*Πρόεδρος του ΣΕΤΠ είναι ο Κάκκας, προερχόμενος από τη ΔΗΣΥΕ.
**Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε με νεώτερη ανακοίνωσή μας.