Συσπείρωση

Όταν η ΔΗΣΥΕ κάνει πλάτες στον ΣΕΤΠ για το ομαδικό ασφαλιστήριο

18/4/2017

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το προηγούμενο διάστημα, ο αντιπροσωπευτικός σύλλογος στην Τράπεζα Πειραιώς (ΣΕΤΠ[1]), διαβουλεύτηκε με τη Διοίκηση και παρουσίασαν ένα νέο, ενιαίο ομαδικό ασφαλιστήριο υγείας, το οποίο, για πολλές κατηγορίες εργαζομένων, είναι χειρότερο από το παλιό.

Ο ΣΕΤΑΠ συζήτησε το θέμα του ομαδικού ασφαλιστηρίου στο Δ.Σ. της 10/2/2017.

Εκεί φάνηκε η απροθυμία της ΔΗΣΥΕ (με τη σύμφωνη γνώμη και της ΔΑΚΕ) να κάνει το παραμικρό για την αλλαγή του. Συμφώνησαν με την άποψη της τράπεζας που λέει το ασφαλιστήριο είναι μονομερής παροχή του εργοδότη και άρα το τροποποιεί κατά βούληση και διαφώνησαν με τον ΣΕΤΠ γιατί δεν κληθήκαμε στη διαβούλευση.

Το επόμενο διάστημα από τη σύγκληση του Δ.Σ., ο ΣΕΤΑΠ έλαβε μια πρόσκληση από τον ΣΕΥΤΠΕ[2],  για την ανάληψη κοινής δράσης για το ομαδικό ασφαλιστήριο, και αποφάσισε κατά πλειοψηφία, σε συνεδρίαση του προεδρείου (η Συσπείρωση διαφώνησε με αυτή την απόφαση), να αρνηθεί την πρόσκληση.

Η ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ

Με αφορμή την πρόσκληση του ΣΕΥΤΠΕ , ο ΣΕΤΑΠ έβγαλε ανακοίνωση για να δικαιολογήσει γιατί δεν παρουσιάστηκε στη συνάντηση. Η πρόσκληση του ΣΕΥΤΠΕ απευθυνόταν προς όλα τα σωματεία πλην του ΣΕΤΠ που διαβουλεύτηκε με την τράπεζα το νέο ασφαλιστήριο. Και ο ΣΕΤΑΠ χρησιμοποίησε αυτό το γεγονός ως πρόσχημα για να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία.

Διαβάζουμε στην ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ ότι «ασφαλώς και η πρόσκληση[3] για συνάντηση … είναι … ευπρόσδεκτη», αλλά, επειδή δεν προσκαλέσατε τον ομογάλακτό μας ΣΕΤΠ…,[4] «το προεδρείο του ΣΕΤΑΠ αποφάσισε να θέσει ως επιτακτική ανάγκη την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης και τον εκ νέου προγραμματισμό της για την ερχόμενη εβδομάδα[5], με … πρόσκληση ΟΛΩΝ…»

Την πρόσκληση για τη νέα συνάντηση «ΟΛΩΝ»  την είχε αναλάβει ο ΣΕΤΑΠ και δεν την έστειλε ποτέ.

Για άλλη μια φορά συνάδελφοι, φαίνεται ότι η πλειοψηφία της ΔΗΣΥΕ δεν έχει ως γνώμονα τα συμφέροντα των συναδέλφων, αλλά υπακούει πιστά στη γραμμή της παράταξης που δεν επιτρέπει σε δύο σωματεία που στην ηγεσία τους έχουν την ίδια παράταξη (τη ΔΗΣΥΕ) να αντιδικούν. Για αυτό το λόγο δεν έχει σκοπό να κάνει κάτι για το ομαδικό ασφαλιστήριο.

Ο σκοπός της ΔΗΣΥΕ είναι να κερδίσει χρόνο και σε τελική ανάλυση να κάνει πλάτες στους ομογάλακτους του ΣΕΤΠ που κάνουν πλάτες στη Διοίκηση.

Η εποχή της αδιαφορίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών για τα φλέγοντα προβλήματα της καθημερινότητας των συναδέλφων επανήλθε. Η εποχή της αποκλειστικής ενασχόλησης με την προσωπική προβολή μέσα από χορούς και πανηγύρια και αναρτήσεις στο facebook.[1] Ο Σύλλογος των εργαζομένων Τρ. Πειραιώς
[2] Ο Σύλλογος των εργαζομένων στην πρώην Τρ. Κύπρου
[3] του ΣΕΥΤΠΕ
[4] βλέπε ΔΗΣΥΕ, Κάκκας
[5] εννοεί την εβδομάδα 27/2/2017 – 3/3/2017