Συσπείρωση

Η συστηματική παραβίαση του ωραρίου εργασίας

31/7/2017

Πληροφορούμαστε ότι, στο κτίριο Συγγρού 87, ανακοινώθηκε στο προσωπικό ότι θα εφαρμοστεί το ωράριο που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση, δηλαδή 7:45 με 15:15.

Οι προσπάθειες κάποιων συλλόγων, μεταξύ αυτών και του ΣΕΤΑΠ, στο παρελθόν, με καταγγελίες τόσο στην Επιθεώρηση Εργασίας όσο και στο ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και πρόσφατα στη συνάντηση με τον κ. Μεγάλου, απέδωσαν καρπούς και στο συγκεκριμένο κτίριο, η Τράπεζα, φαίνεται ότι, αποφάσισε, επιτέλους, να συμμορφωθεί.

Όμως, το ωράριο παραβιάζεται παντού, όχι μόνο στο κτίριο Συγγρού 87.

Στις Κεντρικές Διευθύνσεις με το πρόσχημα της προσέλευσης στις 9:00 η αποχώρηση επιτρέπεται από τις 17:00 και αργότερα. Στα καταστήματα με διάφορα προσχήματα (συναντήσεις, ενημερώσεις, σεμινάρια, δουλειές που έχουν μείνει πίσω) η αποχώρηση γίνεται με καθυστέρηση 2 ή και περισσότερων ωρών.

 Σχεδόν κανείς δεν εργάζεται 7,5 ώρες καθημερινά και 7 ώρες την Παρασκευή. Και το αποτέλεσμα είναι η Τράπεζα να κερδίζει από την απλήρωτη υπερωριακή μας απασχόληση και εμείς να χάνουμε τη ζωή μας, την ξεκούρασή μας, τον χρόνο με τους φίλους μας και την οικογένειά μας.

Η συστηματική παραβίαση του ωραρίου εργασίας που προβλέπεται από την κλαδική ΣΣΕ είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που απασχολεί όλους τους συναδέλφους.

Η προστασία του ωραρίου πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα του ΣΕΤΑΠ.
Την τριετία 2013-2016, το Προεδρείο Συσπείρωσης – ΕΣΑΚ, είχε ψηλά στην ατζέντα του το ζήτημα του ωραρίου. Η σημερινή πλειοψηφία του Προεδρείου του ΣΕΤΑΠ (ΔΗΣΥΕ - ΔΑΚΕ) ισχυρίζεται ότι δεν έχει καταγγελίες για την παραβίαση του ωραρίου, αν όμως, ο Πρόεδρος έκανε μια βόλτα στους χώρους δουλειάς θα είχε διαπιστώσει το πρόβλημα.

Στο Δ.Σ. 25/7/2017, σύμβουλος της ΔΑΚΕ μας είπε ότι η ευθύνη για την παραβίαση του ωραρίου ανήκει αποκλειστικά στους συναδέλφους που δεν σηκώνονται να φύγουν.

Αλήθεια, τι πιο βολικό, προκειμένου να μην ασχοληθούν με ένα φλέγον ζήτημα, να αποδίδουν ατομική ευθύνη στην αδυναμία του συναδέλφου να εναντιωθεί στον εκφοβισμό του εργοδότη.

Θέμα ωραρίου έθεσε η Συσπείρωση στο Δ.Σ.

Επειδή όμως είναι δουλειά του σωματείου να οργανώνει τους εργαζόμενους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, η Συσπείρωση, στο Δ.Σ. της 25/7/2017, έθεσε το ζήτημα της παραβίασης του ωραρίου.

Η απόφαση που λήφθηκε, ομόφωνα, ήταν, ο ΣΕΤΑΠ να επαναφέρει το θέμα στις συναντήσεις με τη Διοίκηση της Τράπεζας, με επιτόπιες επισκέψεις στους χώρους δουλειάς, με ομιλία στους συναδέλφους, με το μοίρασμα μιας προκήρυξης, με όλες τις δράσεις που θα κριθούν απαραίτητες.

Αναμένουμε την υλοποίηση της απόφασης με την ελπίδα ότι δεν θα παραπεμφθεί στις καλένδες και αυτό το θέμα.